|

Takakyykky tangolla

Kuinka kyykätä tangolla?

Takakyykky liikkeen tarkoitus?

Tangolla tehtävä takakyykky on alavartalon lihaskuntoharjoite – moninivelliike, joka vahvistaa pääasiassa pakaralihaksia, reisilihaksia ja keskivartaloa. Sitä kutsutaan usein “kaikkien jalkaliikkeiden kuninkaaksi”, koska sillä pystyy oikein tehtynä kasvattamaan voimaa, räjähtävyyttä ja lihasten kokoa erityisen tehokkaasti.

Takakyykky on kuitenkin yksi useimmiten “väärin” tehdyistä liikkeistä. Ei ole harvinaista nähdä kuntosalilla huonolla tekniikalla tehtäviä kyykkyjä – varsinkin aloittelijoiden kohdalla tekniikka on monesti hakusessa, jos he harjoittelevat yksin ilman valmentajaa.

Oikein tehtynä takakyykky on turvallinen liike, joka tekee sinusta varmasti vahvemman, lihaksikkaamman ja terveemmän. Takakyykky on myös erityisen käytännöllinen liike – mitä luultavimmin tulet arjessa & töissä kyykistymään sekä istumaan ja nousemaan tuolilta vielä tuhansia kertoja. Jotta voit olla vahva vielä eläkkeelläkin lastenlasten kanssa leikkiessä, kannattaa takakyykky viimeistään NYT ottaa kuntosalirutiiniin mukaan.

Tangolla tehty takakyykky vahvistaa selkää, keskivartaloa sekä se aktivoi jalkojen kaikki tärkeimmät lihakset. Voit siis nostaa huomattavasti enemmän painoa tangolla tehtävässä takakyykyssä verrattuna muihin yleisiin jalkaliikkeisiin, kuten Goblet-kyykkyihin, askelkyykkyihin tai reisien ojennuksiin.

Takakyykyn suoritustekniikka

  • Ota tanko telineestä selkään tukevasti epäkäslihasten päälle.
  • Hae jaloille sopiva leveys jalkaterien osoittaessa hieman ulospäin. Variaatioita voi hakea ottamalla leveän, kapean tai normaalin jalkojen leveyden. Hyvä olkinuora on ottaa hartioiden levyinen asento. 
  • Lähde tästä kyykistymään niin että lonkka ja polvinivelet yhteistyössä koukistuvat ja liike tuntuu luonnolliselta. Kuvittele ikäänkuin istuvasi alas takapuoli edellä.
  • Mene rauhassa niin syvälle kuin oma liikkuvuus antaa pitäen huolen, että selkä pysyy neutraalissa asennossa  ja nouse takaisin lähtöasentoon.

Yleisiä virheitä takakyykyssä

  • Polvet kääntyvät sisäänpäin: Loukkaantumisen riski kasvaa ja liikkeen tehokkuus halutuille lihaksille kärsii. Jos et saa pidettyä polvia osoittamassa ulospäin, niin lonkan liikkuvuusharjoitukset ovat paikallaan.
  • Kantapää nousee irti lattiasta: Tämä johtuu vajaasta nilkan liikkuvuudesta ja kireistä pohkeista. Huterampi kosketus lattiaan voi johtaa loukkaantumiseen tai vähintään huonontaa voimantuottoa. Harjoittele kyykkäämistä ilman kenkiä sekä tee liikkuvuusharjoitteita pohkeiden venyttelyjen lisäksi. 
  • Liika etukeno: Hartialinjan tulisi pysyä mahdollisimman suorassa koko liikkeen ajan. Liiassa etukenossa alaselkä joutuu paineen alle ja kyykky muistuttaa enemmän “Hyvää huomenta” liikettä.
  • Liika takakeno: Liika yläkropan taivutus taakse huonontaa tasapainoa ja lisää loukkaantumisriskiä, kun paino ei kulje suorassa linjassa maahan nähden.
  • Yläkropan ryhti: Pidä lapaluut yhdessä ja pyri pitämään rinta ulkona läpi liikkeen, jolloin tanko on helpompi pitää suorassa linjassa.

Treeniohjelma kuntosalille