Painoindeksilaskuri / BMI

Laske painoindeksi antamalla pituus ja paino. BMI-laskuri kertoo painoindeksin lisäksi karkeasti sen, oletko ali-, normaali- vai ylipainoinen.

Mikä on painoindeksi ja miksi se on tärkeä?

Painoindeksi, tunnetaan myös nimellä BMI (Body Mass Index), on luku, joka kuvaa ihmisen painon suhdetta pituuteen. Se on yksi yleisimmin käytetyistä mittareista arvioidessa ihmisen kehon rasvan määrää ja siihen liittyviä terveysriskejä.

Painoindeksin laskeminen

Painoindeksin laskeminen on yksinkertaista. Se lasketaan jakamalla henkilön paino (kilogrammoina) pituuden neliöllä (metreinä). Kaava on seuraava:

BMI = paino (kg) / pituus (m)2
Painoindeksi lasku

Mikä on hyvä painoindeksi?

Painoindeksin arvot voidaan jakaa eri kategorioihin:

  • Alle 18,5: Alipaino
  • 18,5 – 24,9: Normaalipaino
  • 25 – 29,9: Ylipaino
  • Yli 30: Lihavuus

On tärkeää huomata, että painoindeksi ei ota huomioon lihasmassaa, joten erittäin lihaksikkailla ihmisillä voi olla korkea BMI, vaikka heillä ei olisi paljoa rasvaa kehossa. Kehon rasvaprosentti laskuri mittaa kehon rasvan määrän tarkemmin suhteessa painoon ja pituuteen.

Miksi käyttää painoindeksi laskuria?

Painoindeksi laskuri, tai BMI-laskuri, on nopea ja helppo tapa saada käsitys siitä, missä suhteessa painosi on pituuteesi nähden. Vaikka se ei anna täydellistä kuvaa terveydestäsi, se voi olla hyödyllinen ja kätevä työkalu terveysriskejä arvioidessa sekä osana painonpudotuksen seurantaa yleisellä tasolla.

Painoindeksin historia

Painoindeksi kehitettiin 1800-luvulla belgialaisen Adolphe Quetelet’n toimesta. Alun perin sitä kutsuttiin Quetelet-indeksiksi. Vaikka se on yli 200 vuotta vanha mittari, sitä käytetään edelleen laajasti terveydenhuollossa ja tutkimuksissa kehon rasvaprosentin arvioimiseen.

Painoindeksin heikkoudet

Vaikka painoindeksi on yleisesti käytetty mittari, sillä on myös heikkoutensa. Se ei esimerkiksi erota rasvaa ja lihasta, mikä tarkoittaa, että erittäin lihaksikkaat ihmiset saattavat luokitella itsensä virheellisesti ylipainoisiksi. Lisäksi se ei ota huomioon rasvan jakautumista kehossa, millä on isompi vaikutus terveysriskeihin kuin pelkällä vaakalukemalla.

Miten painoindeksi vaikuttaa terveyteen?

Korkea painoindeksi on yhdistetty moniin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin, diabetekseen ja tietyntyyppisiin syöpiin. Alipaino voi myös olla merkki terveysongelmista, kuten ravintoaineiden puutteesta tai syömishäiriöstä. On tärkeää keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa, jos painoindeksi on erittäin korkea tai matala.

Painoindeksi ja elämäntavat

Vaikka geenit voivat vaikuttaa painoindeksiin, elämäntavat, kuten ruokavalio ja liikunta, ovat avainasemassa. Tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta auttavat ylläpitämään terveellistä painoindeksiä ja vähentämään elintapasairausten riskiä.


Laskurit