5 tapaa pitää treenimotivaatiota yllä

Kun halutaan tuloksia ihan missä tahansa lajissa, on säännöllisyys tärkein asia. Säännöllisyyden saavuttaminen välillä vaatii itsensä pakottamista salille tai muuhun harrastukseen, vaikka mieli ei tekisi mennä. Alkuun kuitenkin ystävämme motivaatio on apunamme. Motivaatio antaa meille draivia mennä salille ensimmäiset viikot. Aluksi fiilis onkin aivan mahtava, sillä treeni kulkee ja uusi harrastus erittää dopamiinia vauhdilla.

Usein kuitenkin aloittelijoilla motivaatio treenaamiseen lopahtaa ja tätä motivaatiota voi olla vaikea saada takaisin. Tässä kirjoituksessa saat 5 tapaa, millä pitää treenimotivaatiota yllä!

1. Pidä treenit aina samaan aikaan

Kun pidät treenit aina samaan aikaan, siitä tulee totuttu tapa joka johtaa rutiiniin jota on helppo noudattaa joka treenipäivä. Tämä itsessään vaikuttaa myös motivaatioon, sillä treeni on silloin paljon vaikeampi skipata tuntematta oloansa hieman syylliseksi.

Ruokailut ja muut päivän menot on hyvä suunnitella treenin ympärille. Jos päivä on suhteellisen täynnä on treeni tehtävä juuri silloin kun se on suunniteltu, sillä muuten muut päivän askareet kärsivät. Tämä kevyt ”pakottaminen” johtaa lisämotivaatioon.

Eri ihmisillä heidän sirkadiaaninen rytminsä voi olla hieman erilainen ja treeni kulkee paremmin esim. illalla kuin aamulla. Tämä aikatauluttaminen johtaa parempiin tuloksiin ja taas lisääntyneeseen motivaatioon.

2. Seuraa kehittymistäsi

Kehittymisen aktiivinen seuraaminen on monellakin tapaa järkevää, erityisesti se on kuitenkin motivoivaa. Kun seuraat kehittymistäsi aktiivisesti, oli se sitten painonpudotus tai uusi pr kyykyssä, saat ”paperille” jotain konkreettista josta voi olla ylpeä! Kun seuraavan kerran olet motivaation tarpeessa, vilkaise omia saavutuksiasi ja vertaa niitä menneisyyden itseesi. Huomaa miten peilikuvasi on muuttunut, miten jaksat juosta pidempiä matkoja tai miten elämän stressi on vähentynyt. Tämä realisaatio tuo motivaation ja draivin jatkaa samalla linjalla ja pitää itsestään ja tavoitteistaan huolta!

3. Kerro lähipiirille tavoitteistasi

Tavoitteiden jakaminen lähipiirille pitää sinut ennenkaikkea vastuullisena treeneistä, sillä epäonnistumisen pelko on läsnä ja tämä motivoi sinua onnistumaan ja jatkamaan harrastuksen parissa. Lähipiiri osaa antaa myös kannustusta ja tarvittavaa tukea heikolla hetkellä.

4. Muistuta itseäsi miksi treenaat

Muistuta itseäsi miksi aloitit. Muistuta itseäsi millainen olit ennenkuin aloitit treenaamaan. Olitko ylipainoinen? Saamaton? Laiska? Mitä ikinä se olikin, päätit tehdä muutoksen elämässä ja aloittaa treenaamisen ja terveelliset elämäntavat. Näit tulevaisuudenminäsi ja ihanteesi ja tiesit että treenaus on osa sitä ratkaisua, jolla pääset tavoitteeseesi. Muistuta itseäsi jatkamaan samalla linjalla niin pääset loppujen lopuksi tavoitteeseesi.

5. Pidä hauskaa treenatessa

Nopein tapa lopettaa into mihin tahansa uuteen harrastukseen on sen pakottaminen heti alkuun. Älä käsitä väärin: pakottaminen itsensä haastaviin asioihin on erittäin tehokas työkalu henkilökohtaisessa kasvussa. Tämä ei kuitenkaan ole aloittelijalle soveliasta, sillä treenistä tulee pakkopullaa, sitä ei tehdä tarpeeksi isolla intensiteetillä, kännykkä löytää tiensä käteen suurimmaksi osaksi salitreeniä…

Nämä huonot tavat kasaantuvat ja tuloksia ei näy. Tämä johtaa loppujen lopuksi harrastuksen lopettamiseen ja ”huonoon kokemukseen”, joka takaa että sitä ei helposti aloiteta uudestaan. Hauskan pitäminen erittää samalla dopamiinia aivoissa ja mielleyhtymä rakentuu treenaamisen ja hyvännolon välille. Tämän takia tuleekin pitää hauskaa treenatessa!

Lopuksi

Vaikka yhden treenikerran väliinjättäminen ei ole maailmanloppu, jättää se kuitenkin mieleen jäljen. Se jälki tulee nostattamaan päätänsä seuraavan kerran kun sinun ei tee mieli mennä treenaamaan. Se jälki puhuu ikäviä tarinoita sinulle: ”kyl sä voit toisenkin kerran skipata”, ”Eihän viime skippauksestakaan tapahtunut mitään pahaa”. Näitä kun kuuntelet tarpeeksi kauan, olet takaisin lähtöpisteessä ja ihmettelemässä mitä tapahtui ja miksi salitreeni ei toiminutkaan.

Varsinkin alkuun on ERITTÄIN tärkeää ettei skippaa yhtäkään treeniä ilman hyvää syytä.

Varsinkin alkuun on ERITTÄIN tärkeää ettei skippaa yhtäkään treeniä ilman hyvää syytä. Tämä rakentaa rautaisen mielen ja ajan myötä kun tunnet itsesi tarpeeksi hyvin, yhden treenin skippaaminen ei jätä kummittelevaa jälkeä mieleesi.

Treenissä pysymisen apuna on onneksi motivaatio ja luettelemani 5 vinkkiä.


Mitä seuraavaksi? – Henkilökohtainen valmennus

Henkilökohtainen valmennuksemme takaa että juuri sinulle on mietitty tarkkaan treeni- ja ravinto-ohjelmat. Se on taas yksi huolenaihe vähemmän, kun sinun ei tarvitse miettiä mitä siellä salilla tehdään, tai mitä ja paljonko tulisi syödä päivittäin. Tämä jo itsessään auttaa pitämään treeni-intoa ja motivaatiota yllä!

Tutustu myös muihin palveluihimme:

Jos pidit kirjoituksesta, kerro myös kaverille ja jaa eteenpäin:)