|

Miten syödä halvalla ja terveellisesti?

Terveellinen ruoka? Halvalla? Vuonna 2022? Onko tää oikeasti edes mahdollista?

Tuntuu että joka päivä joku ihmisen arkielämän perustarpeista on eilistä kalliimpaa. Esim. polttoaine, sähkö tai tässä tapauksessa: ruoka. Miten ihmisen voidaan olettaa pärjäävän kaiken kallistumisen kanssa, kun palkat eivät pysy perässä ja stressi ja kortisoli sen kuin nousee?

Tämä blogikirjoitus tuo sinulle uusia ideoita ja neuvoja implementoitavaksi seuraavalle kauppareissulle!

Voiko tämä tulla halvaksi?

Isoin hyvinvoinnin tekijä on oikeanlainen ruokavalio. Se mitä laitat suustasi sisään, vaikuttaa KAIKKIIN elämäsi osa-alueisiin

Valitettavasti tässä tilanteessa monet ajautuvat helppojen ja nopeiden dopamiinien maailmaan, mm. roskaruoalla, passivoitumisella ja nopeilla ‘’hyvän olon’’ ratkaisuilla. Vaikkakin tämä tuntuu aluksi hyvältä, vie se ihmistä syvemmälle ahdinkoon, sillä nopeat ratkaisut eivät tue pitkäkestoista jaksamista, joka antaisi voimaa jatkaa vaikeiden aikojen yli terveenä.

Isoin hyvinvoinnin tekijä on oikeanlainen ruokavalio. Se mitä laitat suustasi sisään, vaikuttaa KAIKKIIN elämäsi osa-alueisiin – mutta tämänhän sinä tiesitkin jo. Ongelma on se terveellisen ruoan hinta!

Lähetään tutkiin lisää, miten SINÄ voit parantaa omaa elämänlaatuasi terveellisen ja edullisen ravinnon kautta!

MAKROT

Otetaan heti alkuun energiaravintoaineista koppia ja käydään läpi mitä ne ovat ja miten niiden kanssa kannattaa optimoida.

Kananmunat ovat terveyspommi!

Proteiini

  • Proteiini kannattaa pitää suhteellisen korkealla päivittäisissä aterioissa vaikka tarkoituksena ei olisi lihaskasvu tai painonpudotus. Kaikista makroravinteista proteiinilla on suurin kylläisyyteen vaikuttava ominaisuus. Esimerkiksi tämän tutkimuksen mukaan ihmiset ketkä söivät aamupalalla runsaasti proteiinia pitivät nälkää paremmin kuin 2 muuta ryhmää (vähempi proteiini ja aamupalan skippaajat).
  • Tämä proteiinin tuoma kylläisyys kantautuu pitkälle päivään ja ratkaiseviin päätöksiin ruoka-kaupassa.
  • Esimerkkejä edullisista ja terveellisistä proteiininlähteistä:
    • Kananmuna on oikea terveyspommi! Se sisältää täydellisen aminohappoprofiilin lisäksi ison määrän eri vitamiineja ja kivennäisaineita.
    • Vaikkakin kananmunan hinta on nousussa, on sen hinta/laatu -suhde vieläkin positiivinen ja kannustan sijoittamaan rahaa niihin proteiininlähteenä.
    • Sen enempää kananmunan kolesterolikeskusteluun menemättä, jätän lisäluettavaksi tämän

Kaikista makroravinteista proteiinilla on suurin kylläisyyteen vaikuttava ominaisuus

Hiilihydraatti

Kaurapuurosta on helppo tehdä omannäköisensä.
  • Hiilihydraateilla on ovela rooli kun halutaan säästää rahaa. Nälkäsignaali yllättää usein ihmisen kun vatsa ei ole tarpeeksi täynnä – common sense. 
  • Hiilihydraatit vievät määrällisesti eniten tilaa makroravinteista ja tätä kannattaakin käyttää hyödyksi päivittäisissä aterioissa. Hiilihydraattien sisältämällä kuidulla on myös roolinsa vatsan täynnä pitämisessä. Kuidut tukevat myös vatsan normaalia toimintaa. Kun vatsalaukku pidetään täytenä, ei nälkäsignaali pääse yllättämään niin usein ja heräteostoksia ei tule.
  • Esimerkkejä edullisista ja terveellisistä hiilihydraattien lähteistä:
    • Kaurahiutaleet ovat hyvin halpa hiilihydraattien lähde. Niistä saatavat kuidut tukevat vatsan terveyttä ja runsaat kivennäisaineet ylläpitävät kehon normaalia toimintaa.
    • Erilaiset täysjyväleivät ovat usein suhteellisen edullisia, kuten Reissumies -leipä. Täysjyväleivät ratsastavat myös kuitujen hyvällä maineella.

Rasva

  • Rasvaa on demonisoitu jo pitkän aikaa, mutta totuus on että ihminen tarvitsee rasvaa esim. rasvaliukoiset vitamiinit tarvitsevat rasvaa imeytyäkseen optimaalisesti. Rasvahapot toimivat myös hormonien rakennusaineena ja tukevat hermoston toimintaa.
  • Rasvaa tuleekin hyödyntää taktisesti kun halutaan saada kaloreita. Rasvassa on yli 2 kertaa enemmän kaloreita per gramma, kuin proteiinissa tai hiilihydraateissa. Kun tavoitteena on tietty kalorimäärä/pv budjetilla – esimerkiksi lihaskasvatuksen tai painonpudotuksen kanssa – kannattaa olla rasvan kanssa hyviä ystäviä.
  • Kun tiedät parhaat ja edullisimmat rasvan lähteet, voit taktikoida itsellesi budjetilla kaloreita päivän ruokailuihin helposti.
Säästät kirjan hinnan jo ensimmäisellä kauppareissulla!
  • Edullisia ja terveellisiä rasvan lähteitä:
    • Auringonkukansiemenet ovat B ja E -vitamiinin superlähde. Siemenet lisäksi sisältävät keholle tärkeitä kivennäisaineita runsaasti. Paketin hinta liikkuu usein muutaman pullonpalautuksen tienoilla, joten päivän terveelliset, edulliset ja runsaat kalorit eivät jää rahasta kiinni!
  • Extra-neitsyt oliiviöljy kuulostaa kalliilta ja sitä se tietyissä kaupoissa, tietyillä merkeillä onkin, mutta kun hieman tekee salapoliisityötä, voi löytää sitä helpostikin ja edullisesti.
    • Extra-neitsyt oliiviöljyn hyötyjä ovat mm. tulehdustilojen alentaminen ja sydämen terveys. 
  • Olen ylemmäksi koonnut vain muutamia, yleisimpiä esimerkkejä edullisista ja terveellisistä ruoista. Ymmärrän kuitenkin että ihmisillä ei ole aikaa ottaa joka ikisestä raaka-aineesta selvää hintoineen ja ravintosisältöineen. Tämän syyn takia olemme kirjoittaneet ‘’Kokkikirja Budjetilla – Kuinka syödä halvalla hyvin?’’ -kirjan.
  • Kirjassa kerromme halvimmat ja edullisimmat kaupat, mistä ostaa raaka-aineita ja olemme etsineet yleisimpien tuotteiden halvimmat kilohinnat.
  • Kirjasta saat varmasti edulliset ja terveelliset reseptit sinun arkeesi. Kirja kattaa yli 90 sivua reseptejä sekä vinkkejä edulliseen ja terveelliseen ruokailuun.

Käytännön vinkkejä

Älä mene kauppaan nälkäisenä

Tiedät varmaan sen fiiliksen kun nälkä yllättää ja samaan aikaan satut näkemään houkuttelevan pikaruokamainoksen tai haistamaan nopean dopamiinin ihanan, mutta pettävän tuoksun. Tällöin kaikki rationaalisuus sekä stoisimi katoaa – ja eläimelliset vaistot heräävät – Nyt on pakko saada just tota (usein epäterveellistä) ruokaa!

Tämä sama impulssi kantautuu myös ruoka-kaupoille kun olemme nälkäisiä. Kaupat tietävät tämän ja sen takia he sijoittelevatkin tuotteita taktisesti ympäri kauppaa, jotta joutuisit kävelemään mahdollisimman monen houkutuksen ohi. Esimerkiksi maidot (monen talouden perustarve) ovat aina perällä (joudut kävelemään satojen tuotteiden ohi ja mahdollisesti teet heräteostoksia). Oiva tapa taistella kauppojen mastermindeja vastaan on syödä ENNEN kauppareissua tuhti ateria, jolloin sinulla ei tee mieli tehdä heräteostoksia.

Syö enemmän = tuhlaa vähemmän = säästä enemmän!

Tee ostoslista valmiiksi jo kotona

Tee kotona jo ostoslista valmiiksi!

Tämä sivuaa paljon ylempää vinkkiä ja nämä käyvätkin käsi kädessä kun optimoidaan rahan käyttöä. Kun tiedät tarkalleen MITÄ TARVITSET, olet jo rationalisoinut sen itsellesi kotona ja näin nopeat, tunteiden herättämät heräteostokset ovat voimattomia edessäsi.

Toinen hyvä syy ostoslistalle on, että et varmasti unohda sitä kahvi- tai voipakettia kauppaan ja kotona huomaa että sinun tarvitsee lähteä uudestaan kaupalle ja kulkea houkutusten ja nopeiden dopamiinien viidakon läpi uudestaan – joka lisää itsessään taas riskiä rahan ylimääräiseen tuhlailuun.

Osta ruokaa bulkkina – eli isot määrät kerrallaan

Kaupassa sinun kannattaa suosia AINA isompia paketteja. Näissä on melkein aina kilohinta pienempi kuin pienemmissä paketeissa, ja näin saadaan ruoan hinta laskemaan. Hyviä esimerkkejä on pähkinät – ensi kauppareissulla vertaa hintaeroa isossa kilon säkissä, pieneen (ja useasti ostettuun) 200g pussiin.

Isot paketit luonnollisesti myös kestävät kulutusta pidempään, jolloin vähennetään taas sitä kaupassa käynnin tarvetta/pituutta – ja kuten ylemmät pointit sen meille osoitti, säästää rahaa!

Meal Planning

Usein saattaa löytää itsensä tilanteesta että ei tiedä mitä ruokaa tekisi ja samaan aikaan greliini on herännyt ja nälkä on pakottavan kova. Tässä kohtaa on usein 2 vaihtoehtoa:

  1. Meen kauppaan, mietin siellä vaivoin mitä ostan ja mikä olisi hyvää ja mihin riittää rahat yms. Tämän päälle ruoan valmistaminen ja vasta sitten pääsen nauttimaan… Liikaa miettimistä, mä meen
  2. Heseen.

Usein nopea vaihtoehto vie voiton, ja tulee myös kalliimmaksi. Me haluamme kuitenkin terveellistä ruokaa halvalla, joten arvokas vinkki nimeltä, Meal Planning astuu kehään.

Kun mietit KOKO VIIKON ateriat valmiiksi, sinulle ei jää enää vaihtoehtoja nopeille dopamiineille ja pikaruoille. Lisäksi pääset päättämään koko viikon ruoat SINUN mieltymysten, aikataulujen, mahdollisten alennusten ja tavoitteiden perusteella!

Toki tämä lähestymistapa vaatii lähtökohtaisesti myös hieman tietoa terveellisistä raaka-aineista ja paljon vertailua niiden välillä, mutta se loppupeleissä se kannattaa, sillä siinä säästää pitkässä juoksussa isoja rahoja!

Kirja antaa sinulle valmiiksi lasketut raaka-aineet ja valmistusohjeet – sekä halvimmat kaupat mistä ostaa raaka-aineet.

Kun mietit KOKO VIIKON ateriat valmiiksi, sinulle ei jää enää vaihtoehtoja nopeille dopamiineille ja pikaruoille

Jos kuitenkin haluat säästää aikaa ja keskittyä enemmän sinulle tärkeisiin asioihin, olemme kirjoittaneet:

 ‘’Kokkikirja Budjetilla – Kuinka syödä halvalla hyvin?’’ -kirjan.

Kirja sisältää yli 90 sivua reseptejä, tietoa ja vinkkejä terveelliseen ja edulliseen ruokailuun. Kirja antaa sinulle valmiiksi lasketut raaka-aineet ja valmistusohjeet – sekä halvimmat kaupat mistä ostaa raaka-aineet.

Eli kirja itsessään toimii jo Meal Planning -korvikkeena

Painota edullisempia merkkejä

Kenellekään ei tule yllätyksenä että samat raaka-aineet/ruoat on eri merkeillä eri hintaisia. Sen enempää hinnoittelupolitiikan syihin menemättä tarjoan yksinkertaista ratkaisua edullisen ruoan maailmaan:

Osta halvempia tuotemerkkejä. Tämä ei välttämättä ole aina niin intuitiivista kuin miltä se kuulostaa, sillä ihmiset ovat tottuneet ostamaan tiettyä merkkiä ja he ovat rakentaneet vankan luottamussuhteen kyseiseen merkkiin. Tämä saattaa myös näkyä ihmisen omassa identiteetissä mm. sosiaalisen median rakentamassa mustavalkoisessa maassa, jossa sanat: ‘’halpa ruoka’’, ‘’edullinen raaka-aine’’ tai ‘’kotona syöminen’’ eivät löydä itseään monen ihmisen julkisella mainostusseinällä. Päinvastoin, siellä boostitaan ylellistä elämää, rahaa, ulkona syömistä ja hyvinvointia. Tuon jälkimmäisen VOI saavuttaa myös halvalla ja edullisesti, kunhan on valmis hieman joustamaan totutuista tavoista.

Tämä saattaa myös näkyä ihmisen omassa identiteetissä mm. sosiaalisen median rakentamassa mustavalkoisessa maassa, jossa sanat: ‘’halpa ruoka’’, ‘’edullinen raaka-aine’’ tai ‘’kotona syöminen’’ eivät löydä itseään monen ihmisen julkisella mainostusseinällä.

Osta tuotteet AINA perältä tai pohjalta

Ota tuotteet aina perältä tai pohjalta.

Kaupat haluavat vähentää hävikkiä ja maksimoida myyntiä. Tämän takia on vain järkevää asettaa tuotteet päivämääräjärjestyksessä hyllyyn tai jääkaappiin, jolloin ihmiset ottavat ensimmäisenä sen ‘’nopeiten vanhenevan’’ tuotteen.

Mikään laki ei kuitenkaan estä kuluttajia kaivamaan sen pisimpään säilyvän tuotteen sieltä takaa tai pohjalta. Samaan syssyyn heitän bonarivinkin:

Katso lähtökohtaisesti aina alas kun vertailet tuotteita, siellä on usein aina halvimmat raaka-aineet, sillä kalliimmat tuotteet sijoitetaan usein silmien korkeudelle, jotta ne olisivat heti ensimmäisenä potentiaalisen asiakkaan harkittavana.

Käytä näitä vinkkejä hyödyksi seuraavalla kauppareissulla, jotta minimoit henkilökohtaisen hävikin määrän ja säästät rahaa!

Hyödynnä alennuksia

Toinen erittäin itsestäänselvä vinkki, mutta kuitenkin sen verran arvokas, että ansaitsee oman maininnan.

Alennuksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos oikeasti tarvitset kyseistä alennettua tuotetta. Mieti tarvitsetko oikeasti sitä -10% alennuksella olevaa buddhalaismunkkien omalla varjellulla reseptillä kasvatettua luonnonmukaista sahramia…

Tämän pointin voit hyödyntää ylempänä mainittuun Meal Planning:n. Ota selvää milloin alennuksia on saatavilla, esim. sunnuntai-illat, ja hyödynnä tätä tietoa. Alennetut tuotteet kuitenkin elävät päiväyksien rajalla, joten osta paljon niitä kerralla ja pakasta kotona.

Tutki kaappiesi sisällöt ennen kauppareissua

Monesti oman kaapin perälle on jäänyt koskematon riisipaketti tai säilykkeitä – eikä ihmekään, sillä ne säilyvät ikuisuuden, jolloin niiden käyttöön ei ole painetta/kiirettä. Ne kuitenkin unohtuvat kaapin perälle ja kaupassa sitä ei muista, että mitä siellä kotona olikaan ja tämä ajaa ostamaan kyseisen tuotteen ‘’varmuuden vuoksi’’, sillä kukaan ei halua tehdä kahta peräkkäistä kauppareissua yhden tuotteen takia.

Tee itsellesi palvelus ja tee inventaario kaappiesi sisällöstä, jolloin rahatilanne kiittää.

Jos mahdollista, käy yksin kaupassa

Aina ei ole mahdollista jättää lapsia pois kauppareissulta, mutta totuus on että lapsien makeanhimo on todellinen ja he tuovat tämän faktan esille juurikin kaupassa. Tämä usein johtaa ylimääräisiin kuluihin – eikä ne kulut ole aina terveellisemmästä päästä.

Makeanhimoa voi tyydyttää myös terveellisillä vaihtoehdoilla kuten marjoilla ja hedelmillä: sieltä tulevat sokerit ovat yhdistettynä kuituihin ja vitamiineihin, jotka pitävät terveyttä yllä

Hyvä vaihtoehto on klassiset karkkipäivät – ja nämä on hyvä sisällyttää Meal Planning:n – ei yllättäviä kuluja ja kaikki ovat tyytyväisiä!

Makeanhimoa voi tyydyttää myös terveellisillä vaihtoehdoilla kuten marjoilla ja hedelmillä: sieltä tulevat sokerit ovat yhdistettynä kuituihin ja vitamiineihin, jotka pitävät terveyttä yllä. Eri asia on toki saada lapset vakuutettua hedelmien luonteesta verrattuna karkkeihin…

Ravintovinkkejä

Suosi pakasteita

Kaupassa kannattaa suosia pakasteita, ensinnäkin siksi että ne ovat edullisia. Monesti valmiiksi pakatut pakasteet ovat paljon halvempia kuin tuoreet vastakappaleensa ja pakasteissa on usein myös määrällisesti enemmän itse tuotetta, joten verrattava kilohintakin on usein edullisempi.

Pakasteiden puolesta puhuu myös niiden hyvä säilyvyys! Ruokaa laittaessa ei ole kiire käyttää kaikkea raaka-ainetta kerralla, sillä se säilyy hyvänä pitkään.

Ulkomaalaiset pakasteet ovat usein edullisempia kuin kotimaiset, mutta niiden keittäminen on hyvin suositeltavaa!

Pakasta ylimääräinen ruoka – Live to fight another day!

Pakasta tähteet

Hävikki on suoraa rahan heittämistä roskikseen. Olet tehnyt työtä rahan eteen, ostanut rahalla ruokaa ja jättänyt osan tästä rahanarvoisesta ruoasta syömättä ja nyt se on päätymässä roskiin.

Not so fast. Riippuen ateriasta, voit pakastaa ruoantähteet ja nauttia niistä toisena päivänä. Selvää säästöä!

Jos tämä tuntuu vaivalloiselta tai inhottavalta on tähteistä mahdollista muokata oman näköisen ja makuisen ruoan. Keitit kenties muutaman perunan liikaa? Älä missään nimessä heitä roskiin, vaan tee niistä pohja keitolle! Leipä on päässyt kuivahtamaan? Heitä pannulle paahtumaan ja tee niistä krutonkeja salaattiin. Vain mielikuvitus on rajana – ja kyllä, lompakko kiittää. 

Kerää itse

Kun puhutaan tuoreudesta ja luomusta, herättää se kalliita mielikuvia.

Mutta mitä jos saisit luomun ilmaiseksi?

Kyllä. Se on mahdollista. Toki se vaatii extratyötä, mutta itse keräämällä esimerkiksi marjoja tai sieniä (tarkkana sienimetsällä!) voit säästää uskomattomia summia rahaa – tai tehdä samalla pienen sivubisneksen itsellesi. Ja tämä kaikki samalla kun nautit raikkaasta Suomen luonnosta sekä saat liikuntaa.

Mitä jos saisit luomua ilmaiseksi?

Win-Win-Win

Ota maustegeimi haltuun

Mausteet eivät tule kalliiksi, varsinkin kun ne ostetaan bulkkina. Mausteet eivät sinällään sinulle kaloreita ja energiaa hirveästi tuo, mutta niiden merkitys ruoalle on todellinen.

Mausteilla voit tehdä tylsästä ruoasta jännittävän ja maukkaan. Miten tämä sitten säästää rahaa?

Mausteilla teet tylsästä ruoasta maukkaan.

Yksinkertaista: kun olet löytänyt itsellesi pomminvarmat, halvat reseptit, tulee sinun noudattaa niitä. Mutta samat ruoat käy äkkiä tylsäksi, jos niitä joka päivä syö. Tässä vaiheessa tulee ottaa salainen ase käyttöön: mausteet. Näillä moninkertaistat sinun huippureseptien potentiaalin ja säästät rahaa pitkässä juoksussa, kun uudet heräostokset eivät ole vaanimassa tylsistynyttä makuhermostoa.

Etsi ruokia mistä SINÄ tykkäät

Tämä pointti sivuaa ylempänä tuotua maustevinkkiä. Tee ruokia mistä sinä itse tykkäät. Ei ole järkeä kiduttaa itseänsä jauhelihalla ja makaronilla joka päivä, jos se ei ole mielekästä. Tällaiset päätökset eivät ole pitkällä aikavälillä kestäviä ja kamelin selkä ennenpitkää katkeaa, jolloin maku menee (no pun intended) koko touhuun ja säästäminen, tavoitteet ja sekä moti on retuperällä.

Tee mielummin itsellesi listaa ruoista, joista sinä tykkäät ja ota ne huomioon kun teet Meal Planningia.

Olemme ottaneet tämän huomioon kun kirjoitimme ‘’Kokkikirja Budjetilla – Kuinka syödä halvalla hyvin?’’ -kirjan. Kirja sisältää 30 reseptiä ja yli 90 ateriakokoa KOKO päivän ruokailuun. Kirjan tarkoitus on pitää kulut minimissä, samalla syöden terveellisesti HYVÄÄ ruokaa. 

Toki mielessä tulisi pitää ruoan terveellisyys, eli jos tykkäät syödä pikaruokaa päivittäin, voisi paikallaan olla päivittäisen ruokailun uudelleenarviointi. Kaikista herkuista ei kuitenkaan tarvitse luopua ja siitä päästäänkin seuraavaan vinkkiin.

80/20 -sääntö

Olemme yllä olevissa vinkeissä keskittyneet edullisen ja terveellisen ruoan optimointiin. Tulee kuitenkin olla realistinen ja ymmärtää ettei koko elämää ole syytä ahtaa askeettisuuden raameihin. Ravinnon maailmassa tämä tarkoittaa että ruokailun ei aina tarvitse olla 100% puhdasta ja terveellistä. Välillä on hyvä antaa itselleen hieman löysää ja nauttia se satunnainen suklaalevy tai karkkipussi. Kuinka usein otat esimerkiksi elokuviin mukaan pussin porkkanoita ja kombuchaa?

Kuinka usein otat esimerkiksi elokuviin mukaan pussin porkkanoita ja kombuchaa?

80/20 -säännöllä nimenomaan säästää sen takia että kun tiedät että sinulla on aina välillä mahdollisuus herkutella – ei heräteostosherkut tule täyttämään ruokakoriasi kauppareissuilla ja näin säästät taas rahaa.

80/20 -sääntöä kannattaa suosia melkein kaikilla elämänalueilla!

Lopuksi

Teoriassa on helppo sanoa miten toimia ja antaa vinkkejä. Teoria ja käytäntö kuitenkin eroavat toisistaan ja näiden vinkkien implementointi voi tarvita jopa hieman treeniä ennenkuin ne on sisäistetty riittävällä tasolla. Päätimmekin siis todistaa tämän kirjoituksen pointteja tekemällä videon, jossa syömme 4000kcal alle 10 eurolla terveellisesti!

Videon pääset katsomaan tästä:

Kokkikirja Budjetilla – Kuinka syödä terveellisesti halvalla?

Säästät kirjan hinnan jo ensimmäisellä kauppareissulla.

sim

Hintojen nousu vaikeuttaa ihmisten elämää, kun tulot eivät välttämättä pysy tässä kyydissä mukana. Omasta terveydestä ei tule tinkiä, sillä se vaikuttaa jokaiseen muuhun elämän osa-alueeseen kriittisesti. Erityisesti ruoan hinta on kovassa nousussa ja haluamme kantaa kortemme kekoon auttaaksemme ihmisiä voimaan paremmin, syömään terveellisemmin sekä pysymään aktiivisina kaikesta tästä huolimatta. Kokkikirjan reseptit ovat todella edullisia ja ne sopivat niin opiskelijabudjetille, kuin ison perheen ruokkimiseen.

Säästä rahaa ruokakaupassa, syö terveellisesti sekä pysy vahvana ja terveenä. Kokkikirjassa on 30 reseptiä ja yli 90 ateriakokoa sisältäen tarkat hinnat, selkeät ohjeistukset sekä paljon ravintovinkkejä. Kirjan hinta säästyy helposti jo ensimmäisellä kauppareissulla.

Hyvästi ostoslistat ja muistilaput. Kokkikirja budjetilla kulkee kätevästi mukana puhelimessa, minne ikinä menetkin. Kaupassa vältät heräteostoksia, kun keskityt ostamaan kirjassa olevien reseptien mukaisia ruoka-aineita.

Oon tosi innoissani tästä kirjasta. En malta oottaa, että pääsen testaamaan loputkin reseptit! Tosi lompakkoystävällistä ja tärkeimpänä ruuat on herkullisia ja monipuolisia mitä olen kerennyt tekemään. Ei oo ihan perus tylsiä vaihtoehtoja, johon kyllästyy nopeasti.

-Petrus

SÄÄSTÄ KIRJAN HINTA JO ENSIMMÄISELLÄ KAUPPAREISSULLA

Kokkikirja Budjetilla

Lähteet

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X1630340X
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26239831/ 
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27710205/ 
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32962914/