Ketogeeninen ruokavalio

Ketogeeninen ruokavalio on ruokavalio malli, mikä koostuu pääasiassa rasvoista ja proteiinista, hiilihydraattien osuuden ollessa erittäin alhainen. Ruokavalio tarjoaa paljon hyötyjä terveyden kannalta, mutta pitää sisällään myös haittoja. Tässä artikkelissa käymme läpi onko keto maineensa veroinen.

Perusteet

Ketolla ruokavalion hiilihydraatit korvataan rasvoilla proteiinin pysyessä samoina tai hieman korkeampina. Ruokavaliossa rasvoista koostuu noin 70%, proteiinista 25% ja loput 5% tulee hiilihydraateista. Hiilihydraattien tippuessa erittäin alhaisiksi, menee keho metaboliseen tilaan, jota kutsutaan ketoosiksi. Kehon saavuttaessa ketoosin, keho käyttää rasvaa energianlähteenään, jolloin esimerkiksi rasvanpolttamisesta tulee huomattavasti tehokkaampaa. Rasvanpoltto vaatii myös tietysti sitä, että syöt vähemmän kuin kulutat, mutta keto voi edesauttaa prosessia.

Keton hyödyt

Terveyden kannalta keto-ruokavaliolla saattaa olla paljon hyötyjä eri tautien ehkäisyssä.

Henkilöt, joilla on tyypin 2 diabetes hyötyvät ruokavaliosta, sillä tutkimuksissa on todettu että se laskee verensokerin tasoja, edistää painonpudotusta ja vähentää tarvetta lääkkeiden käyttöön.

Tutkimukset ovat osoittaneet ketosta olevan hyötyä myös torjumaan esimerkiksi sydänongelmia, syöpiä, alzheimerin tautia, epilepsiaa, 2 tyypin diabetesta ja parkinsonin tautia.

Ketolla rasvanpoltto on tehokasta ja koska ruuat, joita ketolla syödään ovat todella täyttäviä, jolloin pysyy nälkäkin kurissa paremmin. Tästä syystä voit onnistua laihduttamaan laskematta kaloreitasi.

Keton haitat

Ruokavalio on yleensä turvallinen vaihtoehto suurimmalle osalle ihmisistä, mutta saattaa tuoda mukanaan sivuvaikutuksia kun aloitat kehosi tottumaan ketoon.

Ketoflunssa on yleisin sivuvaikutus, jonka oireita ovat alhainen energia, kasvanut ruokahalu, uniongelmat, ruuansulatus ongelmat ja heikentynyt suorituskyky urheillessa.

Minimoidaksesi ketoflunssan oireita, voit aloittaa siirtymisen ketoosiin olemalla ensimmäisen viikon hieman suuremmilla hiilihydraatin määrillä ruokavaliossa.

Mitä syödä ja mitä ei syödä ketolla

Ketolla pääosa ruokavaliosta tulisi koostua lihasta, kanasta, kalasta, kananmunista, juustosta, voista, terveellisistä öljyistä, pähkinöistä, siemenistä, avokadosta ja kasviksista/vihanneksista.

Ruokia, joita tulee välttää on hiilihydraatin lähteet kuten hedelmät, sokeria sisältävät tuotteet, peruna, kaurahiutaleet ja alkoholi. Myöskin epäterveellisiä rasvoja kuten majoneesia tulee välttää.

Lisäravinteet ketolla?

Lisäravinteet eivät ole tarpeellisia, mutta joitakin lisäravinteita suositellaan käytettäväksi ketolla.

Esimerkiksi.

Mineraalit: Suolan ja muiden mineraalien käyttö on tärkeää aloittaessa ketoa, sillä vesi- ja mineraalitasot muuntuvat aloittaessa ruokavaliota.

Kreatiini: Kreatiinillä on monia etuja terveyden ja suorituskyvyn kannalta ja sitä on hyvä nauttia varsinkin jos yhdistät ruokavalion urheilemisen kanssa.

Kofeiini: Kofeiinilla on tutkittuja hyötyjä edistää suorituskykyä, energiatasoja ja rasvanpolttoa.

Proteiinijauhe: Jauheen saat sekoitettua veteen ja nautittua helposti, jolloin saat saavutettua päivän proteiinitavoitteen helpommin.

Kenelle keto sopii?

Ruokavaliomalli sopii pääasiassa kaikille, mutta erityisesti kokeilemisen arvoinen mikäli henkilö on ylipainoinen tai sairastunut diabetekseen.

 


Haluatko kokeilla ketoa? Meiltä toimiviksi todetut ohjelmat joka lähtöön!

Lähteet:

https://www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101#what-it-is

https://www.webmd.com/diabetes/keto-diet-for-diabetes