Kananmunan kalorit

Jotkut uskovat, että kananmunat sisältävät paljon kaloreita ja niitä tulisi välttää, jos yrittää laihduttaa, kun taas toiset ajattelevat, että ne ovat vähäkalorinen vaihtoehto, jota voi syödä huoletta.

Kananmunat ovat monille meistä perusruokaa, olipa kyseessä sitten aamiainen, lounas, päivällinen tai iltapala. Kananmunien ravintosisältöön liittyy kuitenkin edelleen monia myyttejä ja harhaluuloja, erityisesti niiden kalorimäärän ja terveysvaikutusten osalta.

Kuinka monta kaloria kananmunassa on? Tässä artikkelissa tarkastelemme kananmunien ravintosisältöä lähemmin ja kumoamme joitakin yleisiä myyttejä ja harhaluuloja, jotka liittyvät tähän monipuoliseen ruoka-aineeseen. Olitpa sitten aktiivinen kuntoilija, terveystietoinen ruokailija tai yksinkertaisesti joku, joka rakastaa kananmunia, et halua jättää väliin tätä informatiivista selvitystä kananmunien kaloreista.

paistettu kananmuna

Kananmunien ravintoarvo

Kananmunat ovat yksi monipuolisimmista ruoka-aineista, joissa on runsaasti ravintoaineita, kuten proteiinia, rasvaa, vitamiineja ja kivennäisaineita. Yksi keskikokoinen kananmuna sisältää noin 6 grammaa proteiinia, 5 grammaa rasvaa ja 70 kaloria. Se sisältää myös B-vitamiineja, kuten riboflaviinia, foolihappoa, B12-vitamiinia ja biotiinia. Kananmunan keltuainen sisältää myös kolesterolia, noin 186 milligrammaa keskikokoisessa kananmunassa. Tämä on johtanut siihen, että kananmunat ovat olleet pitkään kiistanalainen ruoka-aine, jota on suositeltu rajoitettavan tai vältettävä kokonaan.

Kalorien ymmärtäminen

Ennen kuin sukellamme syvemmälle kananmunien kalorimäärään, on tärkeää ymmärtää, mitä kalorit ovat ja miten ne vaikuttavat kehoon. Kalorit ovat yksikkö, joka mittaa energian määrää, jonka ruoka-aine antaa keholle. Kehomme tarvitsee tietyn määrän kaloreita joka päivä toimiakseen oikein, ja tämä määrä vaihtelee henkilöstä riippuen iän, sukupuolen, painon ja fyysisen aktiivisuuden mukaan. Jos syömme enemmän kaloreita kuin keho tarvitsee, ylimääräiset kalorit varastoidaan rasvakudokseen, mikä johtaa painonnousuun. Toisaalta, jos syömme vähemmän kaloreita kuin keho tarvitsee, keho alkaa käyttämään varastoitua rasvaa energianlähteenä, mikä johtaa painonpudotukseen.

Haluatko tietää paljonko kulutat kaloreita päivän aikana? Tutustu kalorilaskuriimme painamalla tästä.

Kuinka monta kaloria kananmunassa on?

kananmuna kalorit

Kuten mainittiin aiemmin, keskikokoinen kananmuna sisältää noin 70 kaloria. Tämä on suhteellisen vähän verrattuna moniin muihin ruoka-aineisiin, kuten leipään, pastaan tai riisiin – puhtaasti grammapainoon peilattuna. Kuitenkin, jos haluat tarkemman arvion kananmunan kalorimäärästä, on tärkeää ottaa huomioon myös kananmunan koko ja valmistustapa. Esimerkiksi suurempi kananmuna sisältää luonnollisesti enemmän kaloreita kuin pienempi kananmuna, ja rasvassa paistettu kananmuna sisältää enemmän kaloreita kuin keitetty kananmuna. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota kananmunien koko- ja valmistustapaan, jos haluat tarkempia kalorilukemia.

Tekijät, jotka vaikuttavat kananmunan kalorimäärään

Kananmunien kalorimäärä voi vaihdella eri tekijöiden mukaan. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on kananmunan koko, kuten mainittiin aiemmin. Kaupasta löytääkin useimmiten S-,M- ja L- kokoisia munia, jotka vaihtelevat 40-70 gramman välillä yhtä kananmunaa kohden. Suurempi kananmuna sisältää enemmän kaloreita kuin pienempi kananmuna. Kananmunan valmistustapa voi myös vaikuttaa sen kalorimäärään. Öljyssä paistettu kananmuna sisältää enemmän kaloreita kuin keitetty kananmuna. Jos lisäät kananmunaan muita ainesosia, kuten juustoa tai pekonia, sen kalorimäärä kasvaa. Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota kananmunien valmistustapaan ja muihin lisukkeisiin, jos haluat tietää mahdollisimman tarkat kalorilukemat.

Myytit ja väärinkäsitykset kananmunien kalorimäärästä

Kananmunia pidetään usein runsaskalorisena ruoka-aineena, mikä voi johtaa siihen, että jotkut välttävät niitä, kun yrittävät laihtua. Tämä on kuitenkin väärinkäsitys, sillä kananmunat ovat itse asiassa melko vähäkalorinen vaihtoehto. Kuten jo mainittiin, keskikokoinen kananmuna sisältää vain noin 70 kaloria ja se on myös runsas proteiinin lähde. Proteiinin saanti auttaa tuntemaan kylläisyyttä pidempään, mikä vähentää aterioiden välissä napostelua ja auttaa ylläpitämään terveellistä painoa. Proteiinilla on myös aineenvaihduntaa kiihdyttävä efekti, jolloin kananmunista saadut nettokalorit ovat todellisuudessa pienemmät verrattuna niukasti proteiinia sisältäviin ruoka-aineisiin.

Toinen yleinen myytti liittyy kananmunan keltuaiseen. Keltuainen sisältää kolesterolia, joten jotkut uskovat, että sen syöminen voi johtaa korkeaan veren kolesteroliin. Kuitenkin tutkimukset ovat osoittaneet, että keltuaisen syöminen kohtuullisina määrinä ei näytä lisäävän riskiä sydän- ja verisuonitauteihin. Itse asiassa, keltuaisen syöminen voi jopa auttaa nostamaan “hyvän” kolesterolin tasoa kehossa, mikä voi olla hyödyllistä sydän- ja verisuoniterveydelle.

Kuinka sisällyttää kananmunat terveelliseen ruokavalioon

Kananmunat ovat monipuolinen ruoka-aine, jota voi syödä monella eri tavalla. Ne voivat olla osana aamiaista, lounasta tai illallista, tai jopa välipalana. Jos haluat sisällyttää kananmunat terveelliseen ruokavalioon, on tärkeää valita oikea määrä, valmistustapa ja lisukkeet. Kananmunan keittäminen tai paistaminen ilman öljyä on vähäkalorisempi vaihtoehto kuin paistaminen öljyssä tai käyttämällä runsaasti juustoa tai pekonia. Voit myös lisätä kananmunia salaatteihin tai kasvisruokiin, jolloin ne lisäävät proteiinin ja ravintoaineiden määrää aterialla.

kananmuna koko

Vinkkejä kananmunien valmistamiseen

kananmunat ja pekoni

Jos haluat maksimoida kananmunan ravintoarvon ja minimoida kalorit, on olemassa muutamia vinkkejä, joita voit ottaa huomioon kananmunia valmistaessasi. Ensinnäkin, kovaksi keitetty kananmuna on terveellisempi vaihtoehto kuin rasvan kanssa paistettu munakas, mikäli yrität välttää liiallista kalorien saantia. Kananmunan keittäminen ilman suolaa tai lisukkeita ei lisää kaloreita, ja se on myös nopea ja helppo valmistaa. Toiseksi, jos haluat käyttää kananmunanvalkuaista, voit käyttää sitä esimerkiksi smoothien tai pirtelön seassa tuomaan juomaan lisää ravintoarvoa. Valkuaisessa ei ole kolesterolia ja se on runsas proteiinin lähde.

Johtopäätökset

Kananmunat ovat monipuolinen ruoka-aine, joka sisältää runsaasti ravintoaineita, kuten proteiinia, rasvaa, vitamiineja ja kivennäisaineita. Keskimääräinen kananmuna sisältää noin 70 kaloria, mikä tekee siitä itse asiassa melko vähäkalorisen vaihtoehdon. Kuitenkin, kananmunien kalorimäärä voi vaihdella eri tekijöiden, kuten kananmunan koon, valmistustavan ja lisukkeiden mukaan. Kananmunat voivat olla osana terveellistä ruokavaliota, joka auttaa ylläpitämään terveellistä painoa, edistämään hyvinvointia ja turvaamaan riittävää proteiininsaantia.